جزیره قشم به عنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس و دریای عمان در تنگه هرمز و در جنوب شهرستان بندرعباس قرار دارد که همواره دارای اهمیت استراتیژیکی دیده بانی و دروازه بانی خلیج فارس بوده است.
وسعت جزیره قشم حدودا و با ترتیب بین 1536 تا 1601 کیلومتر مربع از حد بیشینه تا پایین ترین تراز جزر دریا در تغییر می باشد. از نظر آب و هوا قشم منطقه ای گرم، دارای سرزمین نسبتا خشک و میزان بارندگی کم ولی با رطوبت زیاد هوا محسوب می گردد.
تغییرات سطح آب دریا در فواصل جزر و مد شبانه روزیدر اطراف جزیره قشم بین 2 تا حد اکثر 4 متر و ندرتا در موارد زمانی چون مهکشنده های نجومی به ویژه برای سواحل شمالی جزیره بیشتر بوده ، ارتفاع امواج نیز در سواحل شرقی قشم دارای بیشینه تا حدود 1 متر و در سواحل جنوبی تا حدود 3 متر و در مواردی تا بیش از 5 متر قابل پیش بینی می باشد.
سابقه سکونت در این جزیره به روزگار قبل از اسلام و شاید به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی آن به دوره پادشاهان ماد برسد.
این جزیره در سال 1369 و به منظور تسهیل در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرماه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای، تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیلی و ارائه خدمات عمومی به عنوان منطقه آزاد تجاری – صنعتی تعیین گردید.